maanantai 8. kesäkuuta 2009

Kalaa

Kalaa pitäisi syödä pari kolme kertaa viikossa. Itse syön kalaa korkeintaan pari kolme kertaa kuukaudessa. Tämä ei johdu siitä etten kalasta välittäisi mutta, jostain syystä sitä ei vaan tule ostettua. Kalapuikot ja säilyke tonnikala ovatkin lähes ainoat kalatuotteet jotka tunnen. Kai se vaan on niin että, perkaamisen vaiva pelottaa tai tuntee itsensä kalan seurassa liian avuttomaksi. Harjoitus tekisi varmasti nopeasti minustakin mestarin. Tänään sitten naapuri tarjosi suuresta kalasaalistaan myös minulle. Pari komean kokosta ahventa sainkin itse työstää. Ilman kokemusta ja pienillä vinkeillä kalat perkaantuivat ilman suurempia ongelmia. Valmistin ahvenista kalakeiton.

Kalakeitto:
1 l vettä
1 rkl suolaa
3-4 maustepippuria
1 sipuli
1 ½ kg perunalohkoja
½-1 kg tuoretta kalaa
1-2 rkl voita tai margariinia
noin 1 l maitoa
ruohosipulia ja persiljaa koristeeksi

Tässä vielä vinkkit joita myös itse käytin:

1. Pese perunat hyvin ja laita kattilaan, jossa on kylmää vettä. Laita vesi kiehumaan. Lohko perunat ja lisää kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Lisää myös sipuli ja pippurit. Keitä miedolla lämmöllä niin, että perunat ovat puolipehmeitä.

2.Suomusta, perkaa ja huuhdo kalat. Paloittele ne sopivan kokoisiksi paloiksi. Koko kalan voi käyttää kalasopan tekemiseen. Käytä myös hyödyksi pää, pyrstö ja evät kalakeittoa tehdessä. Ne voi poistaa sopan valmistuessa.

3.Kun kalat on lisätty keittoon, lisätään voi ja maito. Jos halutaan, voi keiton suurustaa kylmään maitoon sekoitetulla vehnäjauhoilla. Keitä kalakeittoa varovasti kypsäksi kannen alla noin 5-10 minuuttia. Valmiin kalakeiton voi koristella hienonnetulla ruohosipulilla ja tillillä.

4 kommenttia:

  1. Sama täällä.. Harvemmin kalaa tulee syötyä. Jos sitä koulussa ei ole tarjolla, en kyllä itse kaupasta osta. Harmi sinänsä, koska kala on hyvää. :(

    VastaaPoista
  2. Kaupastahan saa toki monenlaisia valmiiksi fileoituja kaloja toisinaan ihan huokeaan hintaan myös - ja joissain kaupoissa on lisäksi fileistä nypitty ruodot irti. Joten halutessa kalaruokia pääsee kyllä valmistamaan hyvin pienellä vaivalla. :)

    VastaaPoista
  3. Joo, kaupasta löytyy tosiaan tänä päivänä jo melko valmiiksi käsiteltyä kalaa -tosin kaikesta joutuu pulittamaan lisähintaa. Fileestä toki ruodot lähtee kotona ihan peruspinseteillä eli ei tarvita edes erityistyökaluja. Kalaa pitäisi syödä pari kertaa viikossa pitääkseen verisuonet avoinna ja aivot rasvattuina :) Ja vaihtelua saa valmistamalla kalaa eri tavoin; keittämällä, paistamalla, halstraamalla tai savustamalla -savustaminen onnistuu tänä päivänä jopa kerrostalossa savustuspussin avulla. Eikä kannata unohtaa lohen graavaamista! Kannattaa kokeilla -kalaan nimittäin vähän kyllästyy, jos sen valmistaa aina samalla tavalla:))

    VastaaPoista
  4. Silakkafileet on muuten halpoja ja omatekoiset maustesilakat syntyvät myös helposti. Fileistä nahat irti, purkkiin ja sopiva mausteliemi kerakkeineen perään ja sitten jääkaappiin. Ja oikealla reseptillä (joita niitäkin löytyy netistä hakemalla) .. ja parempaa tulee kun kaupan teollisista sillivalmisteista.

    Tarjolle uusien perunoiden ja tillin kanssa. Edullista ja hyvää!

    VastaaPoista